Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

OD „ODRPANACA“ DO „ZVEZDANE PREŠINE“

Od 29. marta do kraja  aprila Dom kulture  će različitim sadržajima obeležiti godišnjicu  amaterizma pod svojim krovom. Osim svečane  akademije, premijernog  izvođenja ovogodišnjih  pozorišnih predstava, nastupiće i amaterske družine iz velike Plane, Petrovca na Mlavi i Loznice. Biće otvorena izložba kostima i scenografije iz svih pozorišnih predstava i izložba plakata sa sedamnaest Festivala amaterskih pozorišta Srbije. Na sceni Doma kulture Favi teatar izvešće pozorišni šou „Pevaj brate“.U glavnim ulogama Milan Kalinić i Andrija Mladenović

Mart  mesec u Domu kulture protiče  u znaku priprema na obeležavanju 30-te  godišnjice amaterskog pozorišnog života i sećanja na prve  premijere odigrane na sceni ovog, tada tek otvorenog zdanja.

List  „ Polimlje“  beleži da su 6. aprila davne 1980. godine amateri Dramske scene Doma revolucije premijerno izveli pozorišnu predstavu „Noć u Globokom“ – ili „Odrpanci“od Mateja Bora, u režiji Zorana Panića. Tog aprila oni su sa istom predstavom zatvorili i prvi deo Pete smotre amaterskih pozorišta regiona Titovo Užice. Tada su, na završenom delu Smotre, za dobru glumu nagrađeni Meša Brničanin i Beba Bakarević a u predstavi su zapažene uloge odigrali i Ljube Galić, Nadežda Nestorović, Nedžib Inajetović i Isko Ljuhar. Već u maju, na Sedmom Međurepubličkom  festivalu amaterskog stvaralaštva nastupiće sa istom pozorišnom predstavom u Novoj Varoši i dobiti pozitivne ocene  tadašnjeg žirija.Sa nagradama pokrovitelja predstave u Prijepolje će se vratiti Nadežda Nestorović i Ljube Galić.

I sledeće  godine amateri tadašnjeg Doma revolucije, novog zdanja u kom su se već stvorili izuzetni uslovi za rad, sarađivaće sa rediteljem Panićem.On će sa amaterima realizovati i premijeru predstave „Običan čovek“ a sa dečjim ansamblom izvešće čak tri premijere:  predstave „Hajduci“, „Bajka o sanjaru i psu“ i „Deca mraka“.

Do 1999. godine amaterski ansambli Doma kulture  redovno će svakog proleća, imati po jednu premijeru. Te godine, zbog bombardovanja će zamreti pozorišni život,  a od 2000- 2004. godine neće biti izvedena ni jedna amaterska pozorišna predstava. U to doba Prijepolje će, uglavnom zbog nezainteresovanosti i „ljudskog faktora“, izgubiti ulogu grada domaćina Festivala amaterskih pozorišta Srbije. Prekinuće se predivna tradicija izvođenja pozorišnih predstava najuspešnijih amaterskih ansambala u državi. Tu „zaglušujuću“ tišinu u amaterskom životu u trajanju od četiri godine prekinuće premijera predstave „Piramida“ nastala u režiji domaćih amaterskih snaga,( režija Meša Šandelj- Žak) nakon čega se uz povremene prekide, 2007, nastavljati amaterski pozorišni kontinuitet.

Dečja scena utihnula je od 1998. do 2002. godine kada je u režiji Dušana Stanića izvedena premijera predstave „Uspavana lepotica“ pa onda još jednom do 2007. godine kada je odigrana „Pipi Duga Čarapa“ u režiji Tanje Jovanović, koja je pobrala sve simpatije publike i kritike i koja je naviše puta izvedena ne samo na sceni Doma kulture već i na drugim smotrama i festivalima dečjeg stvaralaštva. Očito da je najmlađima nedostajala ovakva vrsta angažmana. Pravo je čudo, nakon ovolikih pauza i pada kontinuiteta da još uvek postoje dečja a posebno  amaterska scena odrsalih jer su ovakvi ansambli osetljive družine čiji se koren mora stalno brižljivo negovati i čuvati.

SVEČANO UZ AKADEMIJU, PREMIJERE  I IZLOŽBE

U svakom slučaju amaterizam u Prijepolju  vredan je pažnje a okrugle godišnjice i jubileji su pravi povod da se na svečaniji način obeleži jedan period u njegovom postojanju.

Tako  će u Domu kulture 29. marta biti održana svečana akademija posvećena pozorišnom amaterizmu. Već sutradan premijerno će biti izvedena pozorišna predstava „Carev zatočnik“, po tekstu Miodraga Stanisavljevića u izvođenju Dečje scene a 1. aprila planirana je premijera pozorišne predstave Luiđija Pirandela, „Čovek, zver i vrlina“u režiji Zorana Grujića.

Do 20. aprila u Domu kulture će biti održano niz kulturnih programa posvećenih pozorišnom amaterizmu i pozorištu.

Biće  otvorena izložba scenografije, kostima, pozivnica, afiša, iz svih pozorišnih predstava  odigranih pod krovom ove ustanove kao i izložba plakata sa 17. Festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Na sceni  Doma kulture gostovaće Amatersko  pozorište „Masuka“iz Velike Plane, amateri iz Petrovca na Mlavi, Paraćina, Kovina, Jagodine, Uba i Loznice, koji će izvesti svoju poslednju predstavu „Čudo u Šarganu“ koje je oduševila lozničku publiku i kojom je na nabolji način ovaj grad obeležio čak 160-tu godišnjicu svog pozorišnog života. Gostovaće takođe i profesionalno pozorište iz Vranja sa predstavom „Narodni poslanik“ a

kao začin na sve ove događaje u Dom kulture stiže i pozorišni šou, muzička komedija „Pevaj brate“ u izvođenju FAVI teatra iz Beograda a u glavnim ulogama su poznati Milan Kalinić, Andrija Milošević i Milan Vasić.

M.C.