Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

NOVA DONACIJA PROGRAMA EVROPSKE UNIJE I VLADE ŠVAJCARSKE

PRIJEPOLJE REŠAVA PROBLEM OTPADNIH VODA
Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale su izradu projektne dokumentacije dokumentacije sa 190.000 evra.

Menadžer Programa razvoja opština u jugozapadnoj Srbiji, Grem Tindal, predao je u utorak, 23. marta predsedniku opštine Prijepolje, Dragoljubu Zindoviću, tehničku dokumentaciju za značajne međuopštinske projekte: idejne projekte sa studijama izvodljivosti za kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, reviziju i studiju upravljanja za regionalnu deponiju „Banjica“ i studiju izvodljivosti  za individualni tretman otpadnih voda na ruralnom području.

Izrada tehničke dokumentacije je preduslov za sprovođenje svakog projekta. Govoreći o njenom značaju, Tindal je rekao: „Želim da ohrabrim opštinu Prijepolje da nastavi da razvija tehničku dokumentaciju do nivoa koji će omogućiti sprovođenje građevinskih radova. Verujem da će u tom slučaju Prijepolje  imati realne mogućnosti da uz pomoć donatora obezbedi finansijska sredstva i za samo sprovođenje projekata.“

Predsednik opštine Dragoljub Zindović je zahvalio predstavnicima PRO programa na vrednoj donaciji koja će, kako je rekao, zajedno sa nizom drugih dokumenata koji su najavljeni,  doprineti kompletiranju potrebne dokumentacije za tri izuzetno važna projekta. Dosadašnja saradnja naše opštine sa PRO programom je bila izuzetna i na naše veliko zadovoljstvo, dodao je Zindović.

Dokumentacija koja se tiče kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u funkciji je očuvanja kvaliteta vode, odnosno zaštite reke Lim.  U sledećoj fazi, idejne projekte treba razviti do nivoa glavnih, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju mreže kolektora odnosno postrojenja.

Studija izvodljivosti za upravljanje regionalnom deponijom „Banjica“ se bavi pitanjima prikupljanja, separacije, transporta i reciklaže čvrstog komunalnog otpada,  i sadrži plan za upravljanje deponijom.  Ova Studija dopunjuje postojeću projektno-tehničku dokumentaciju za deponiju „Banjica“ i dovodi je do sadržaja koji je predviđen zakonom. Revizija projekta regionalne deponije „Banjica“ daje niz preporuka koje, ukoliko se isprate, treba da omoguće nastavak i završetak ovog važnog projekta.

Sva predata dokumentacija tiče se projekata koji su u funkciji zaštite životne sredine. S obzirom da je zdrava životna sredina često i preduslov za investicije, razvoj poljoprivrede i turizma, nema sumnje da će sprovođenje projekata u budućnosti dati doprinos društveno-ekonomskom razvoju Prijepolja i čitavog područja.

Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale su izradu dokumentacije sa iznosom od 190.000 evra.

Izrada tehničke dokumentacije za međuopštinske projekte je  ključna aktivnost druge faze PRO programa, koja će trajati do kraja aprila 2010. godine. U saradnji sa opštinama i nadležnim ministarstvima PRO je započeo rad na izradi dokumentacije za projekte koji treba da ponude rešenja u oblastima odlaganja čvrstog otpada, zaštite reka Ibra, Lima i Raške, i zaštite parkova prirode, Golije, Uvca i Kopaonika.

PRO je jedan od značajnijih razvojnih programa u jugozapadnoj Srbiji koji finansiraju EU i Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Republike Srbije i osam opština medju kojima je i Prijepolje.

M.M.M.