Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

AMATERI U BAJCI I VODVILjU

Dečji ansambl Doma kulture  priprema pozorišnu  predastavu „Carev zatočnik“, po tekstu Miodraga Stanisavljevića dok ansambl veterana svoje glumačko umeće „uvevežbava“ u Pirandelovom vodvilju „Čovek, zver i vrlina“. Režija obe pozorišne predstave poverena je Zoranu Grujiću, glumcu i reditelju iz Loznice, iza kog stoji 60 uspešnih pozorišnih ostvarenja.

U prijepoljskom Domu kulture privode se kraju pripreme za novu pozorišnu sezonu. Svi tehnički poslovi su od početka uspešno okončani, održane su audicije, odabrani tekstovi koji su prethodni mesec okupili i okupirali amatere na daskama koje život znače.

Dečji ansambl Doma kulture priprema pozorišnu  predastavu „Carev zatočnik“, po tekstu Miodraga Stanisavljevića dok se ansambl veterana uvežbava za predstavu Luiđija Pirandela, „Čovek, zver i vrlina“. Režija obe pozorišne predstave poverena je Zoranu Grujiću, glumcu i reditelju iz Loznice, koji je svoj rediteljski potpis stavio na 60 uspešnih pozorišnih ostvarenja koja su učestvovala na značajnim festivalima ne samo u našoj zemlji već i u Italiji, Grčkoj, Poljskoj i drugim državama.

„Carev  zatočnik“ je u ženru komedija, bajka, u kojoj se radnja odvija u davna vremena u kojima se „plete“ priča o junaštvu, megdanima, i viteškim turnirima sa džinovima i borbi za ruku i ljubav princeze, koje opet voli nekog trećeg!

„Daleko smo odmakli i glumcima se priča izuzetno dopada tako da svi uživamo u radu. U ansamblu ima dece koja su se od ranije bavila glumom i nastupala na sceni što bitno olakšava rediteljski posao, kaže reditelj Grujić za „Polimlje“.

I Pirandelov tekst „Čovek, zver i vrlina“, koji će na sceni izvesti Amaterski ansambl Doma kulture,  jedini vodvilj koji je ovaj pisac napisao, izuzetno je popularan u  svetu komedije. Glumci ga veoma rado izvode na svim profesionalnim i amaterskim pozorišnim scenama. Tema predstave je preljuba bračnog partnera a komične scene proizilaze iz potrebe glavne junakinje da preljubu, u kojoj se začinje novi život, sakrije ispod plašta uobičajenih supružničkih odnosa tako što će muža namamiti u bračnu postelju. Ali, to nije lako…

„U  početku nisam imao pradstavu  o glumačkim potencijalima prijepoljskog ansambla ali sam tokom boravka  shvatio da pored želje i volje glumaca da rade ima i „materijala“ za dobru predstavu. Ansambl je spoj iskusnih amatera i mladosti tako da se nadam da će premijera biti kako je i planirano 1.aprila, rekao je reditelj Zoran Grujić.

M.C.