Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Sutra se navršava 17 godina od otmice putnika u Štrpcima

Islamska zajednica u Srbiji i zvaničnici lokalne vlasti pripremaju odvojene programe, IZ u Domu kulture komemorativnom akademijom i mimohodom šutnje, a lokalna samouprava prijemom porodica i kulturnim programom na spomeničkom kompleksu “Štrpci” u Šarampovu obilježiće godišnjicu otmice .

U subotu, 27. februara, navršava se 17 godina od otmice putnika u Štrpcima. Tada je voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar zaustavila grupa predvođena Milanom Likićem i iz njega izvela 19 putnika bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih najsvirepije ubila.

Tim povodom Opština Prijepolje će organizovati tradicionalni prijem porodica otetih i ubijenih putnika. Kako saznajemo, prijem će upriličiti predsjednik Opštine Dragoljub Zindović i porodicama nastradalih putnika podjeliti simboličnu novčanu pomoć. Opština Prijepolje će, zatim, u 15 časova, na spomeničkom kompleksu “Štrpci” u Šarampovu organizovati prigodan kulturni program, koji će izvesti učenici srednjih škola pod uredništvom profesora Hadža Mušovića. Planirano je i obraćanje predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine, kao i polaganje vijenaca na spomenički kompleks.

Slično kao i prošle godine odvojen program posvećen godišnjici otmice putnika u Štrpcima, održaće Islamska zajednica u Srbiji. Samir Tandir, predsjednik prijepoljskog Medžlisa IZ u izjavi za naš list je rekao da će se komemorativna akademija s početkom u 14 časova održati u Domu kulture, gdje je planirano obraćanje glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića. Kao gosti ove akademije najavljeni su i Amor Mašović, predsjednik Državne komisij BiH za traženje nestalih i Velija Murić, advokat porodica otetih putnika. Tradicionalno, nakon održane akademije povorka okupljenih građana će krenuti u “Mimohod šutnje”. Povorka će se na kratko zaustaviti ispred zgrade opštinske uprave i zgrade suda, kao simbola državne vlasti i protesta zbog, kako organizatori ističu, nezadovoljene pravde u slučaju Štrpci. Povorka će doći do spomeničkog kompleksa u Šarampovu gdje je planirano učenje fatihe nastradalim putnicima.

Kako saznajemo, u ovom vremenskom razdoblju, prijepoljska policija će zaustaviti saobraćaj kroz centar grada.

Podsjećamo, da su krajem prošle godine u selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice na obali jezera Perućac pronađene dvije lobanje i da je DNK analizom utvrđeno da je jedna od njih pripadala Halilu Zupčevići, putniku voza 671. Ovo su ujedno i jedini posmrtni ostaci koji su nađeni poslije 17 godina od ovog zločina. Milanu Lukiću u sudskom sporu pred Haškim tribunalom nije suđeno za slučaj Štrpci.

A.Mehonić