Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

ZNAČAJ IZBORA ZA NACIONALNE SAVJETE

Predstavnici OEBS, Nacionalnog demokratskog instituta iz Sjedinjenih Američkih Država, medija i lokalnih nevladinih organizacija analizirali su prošle nedjelje u Novom Pazaru proces formiranja manjinskih biračkih spiskova i njihovu ulogu u predstojećim izborima za nacionalne savjete manjinskih zajednica u Srbiji.

Zamenik šefa Misije OEBS u Beogradu Tomas Mur ocjenio je ovom prilikom da je pred Bošnjacima prilika da aktivno rade na poboljšanju statusa svoje zajednice i budu uključeni u sva važna pitanja.

On je naglasio da je namjera zakonodavca u ovoj oblasti da budući nacionalni savjeti aktivno predstavljaju građane, pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji.

– Veoma je važno da se što više građana registruje i glasa, kako bi budući Nacionalni savet Bošnjaka predstavljao pravo i istinsko ogledalo svih vas koji ste sa njega glasali. Da imate uticaj na kvalitet i nivo obrazovanja svoje djece, pomognete održanju svojeg kulturnog i nacionalnog identiteta, kroz obrazovanje na maternjem jeziku”, rekao je Mur.

Direktor programa NDI u Srbiji, američke nevladine organizacije koja radi u 60 zemalja svijeta, Tomas Keli naglasio je značaj sprovođenja kampanje među oko 800.000 pripadnika manjinskih zajednica pred kojima su formiranje posebnih biračkih spiskova i izbori za članove ukupno 19 nacionalnih savjeta u zemlji.

On je ocijenio da u tom procesu mediji imaju veoma značajnu ulogu, kako bi doprineli kampanji za upis u poseban birački spisak i tako obezbjedili učešće svih zainteresovanih i fer zbore za nacionalne savjete.

– Od trenutka kada krene izborna kampanja, uloga medija je da od kandidata traži da kažu šta žele da postignu i kako će vršiti svoju funkciju u smislu otvorenosti  i transparentnosti”, rekao je Keli.

Šefica odelenja za Medije Misije OEBS u Beogradu Dragana Nikolić Solomon govorila je dosadašnjim iskustvima o informisanju na jezicima manjina i dilemama zakonodavca, medija i samih nacionalnih savjeta na koji način se može najbolje ostvariti pravo manjina na informisanje na maternjem jeziku.

Ona je pojasnila zakonsku regulativu i stanje u medijskoj sferi i kao jedan od budućih modela navela primer Javnog preduzeća za informisanje u Novom Pazaru.

– Po važećem zakonu, nacionalni savjet ima pravo da prenese prava vlasništva opštinske televizije. U slučaju Novog Pazara to bi mogla da bude Regionalna TV, koja je sada u vlasništvu grada”, rekla je Solomonova.

Ona je naglasila da i dalje postoji opasnost da partije preko nacionalnih savjeta, ipak, dođu u poziciju da kontrolišu manjinska glasila.

– Medijska regulativa je postavljena tako da izbegne upliv države u javnu riječ. Na neki način nacionalni savjeti su pravna lica koja se finansiraju iz budžeta. Da sam novinar, veoma bih se potrudila da što više Bošnjaka izađe na izbore, kako budući nacionalni savjet ne bi bio jednobojan, rekla je Dragana Nikolić Solomon.

Ona je dodala da se zalaže da javna riječ mora biti oslobođena pritisaka partija i državnog vrha, da bi mediji mogli da imaju svoju izvornu funkciju.

M.M.M.