Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

MANJINSKI SPISAK NEOPHODAN

Zamenik šefa Misije OEBS u Beogradu Tomas Mur pozvao je pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji da se upišu u poseban birački spisak za izbor nacionalnih savjeta.

On je u intervjuu novopazarskom radiju Sto plus naglasio da svaki region u kojem žive manjine ima svojih specifičnosti, ali da je za sve pripadnike manjina veoma važno da sami odlučuju o obrazovanju svoje djece.

Komentarišući stav da nekima nije jasno zašto su morali da se formiraju posebni manjinski birački spiskovi, Mur je naglasio da je to bilo neophodno da bi se sproveli fer i korektni izbori za članove novih savjeta nacionalnih manjina.

On se složio da Vlada na osnovu popisa ima podatke o etničkom poreklu, da se podaci o građanima mogu prikupiti i na druge načine, ali je naglasio da je u demokratskoj zemlji sa jednakim i zagarantovanim pravima izjašnjavanje građana u tom pravcu izbor svakog građanina.

“ U smislu obrazovanja, kulturnog nasleđa, korišćenja simbola, jezika i medija, svaki Bošnjak treba sam da odluči da li želi da bude pripadnik te etničke zajednice. Želim, takođe, da naglasim da bi bilo potpuno neetički, ako bi Vlada koristila ovaj poseban birački spisak u bilo koje druge svrhe. Zato je formiranje ovog spiska urađeno samo za ovu svrhu”, rekao je Mur.

On je izrazio uvjerenje da proces registracije i upisa u poseban birački spisak u Sandžaku ide dobrim tempom i da će do 9. marta biti upisano nešto više od potrebnih 54 hiljade građana bošnjačke nacionalnosti.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mehanizam zaštite da buduće BNV ponovo ne bude mesto “aminovanja” političkih stavova, a ne institucija kulture, Mur je naglasio da je uloga partija da predstavlja različite segmente društva.

“Bila  bi utopija i nerealno da se vjeruje da partije nemaju nikakvu ulogu u celokupnom procesu”, dodao je Mur.

Prema njegovoj oceni, u ovom trenutku je najvažnije da se formiraju birački spiskovi i sprovedu izbori za nacionalne savjete, čime će se otvoriti novi prostor za komunikaciju sa Beogradom.

On nije želeo da se bavi spekulacijama o tome da bi budući Nacionalni savjet Bošnjaka mogao da preuzme ingerencije nad sadašnjim Javnim preduzećem za informisanje Novi Pazar, ali je ocenio da pravo Saveta na sopstveno glasilo ne bi trebalo da znači i da bilo ko ima ekskluzivno pravo vlasništva nad bilo kojom medijskom kućom.

“U tom slučaju to bi značilo korak nazad, a ne unapred. Stvaranje Bošnjačckog nacionalnog veća je prilika koja vam se pruža i svi bi trebali da je shvatite kao naročitu šansu”, rekao je Mur.

M.M.M.