Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

January 2010
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОЧЕЛА ПРВА СУЂЕЊА

Зоран Пантовић изабран за в.д. председника суда

У новоформираном Основном суду у Пријепољу након  краће паузе која је настала услед  примене новог закона о правосуђу  и реорганизације правосудног система и избора судија, од 20. јануара почела су прва суђења.

Пре тога Високи савет судства од 18 бивших судија општинских судова у Пријепољу, Прибоју  и Новој Вароши изабрао је осам судија за новоформирани Основни  суд у Пријепољу, а након тога Зорана Пантовића досадашњег председника Општинског суда у Пријепољу именовао је за в.д. председника новог Основног суда у Пријепољу.

-Са странкама се ради од првог дана Нове године и нико није враћен из суда а да није добио услугу коју је тражио као што су оверене исправе, издата уверења или примљени поднесци. Са суђењима се кратко застало због превођења предмета из претходне године из три бивша општинска суда али је и тај посао завршен. Према одлуци Министарства правде на раду у Основном суду у Пријепољу биће 53 државна службеника и намештеника. Привремено их је распоређено 46, док је непопуњено седам радних места. Преостало је да се распишу конкурси за четири судијска помоћника, секретара суда, информатичара и једног приправника-каже Зоран Пантовић в.д. преседника новоформираног Основног суда у Пријепољу о првим данима рада ове институције.

Како смо већ  раније објавили одлуком Високог  савета судства од 18 некадашњих судија који су радили у три општинска  суда у Пријепољу, Прибоју и Новој  Вароши у новом Основном суду у Пријепољу изабрано је осам и то: Зоран Пантовић, Милета Безaревић, Милан Васиљевић, Соња Крковић , Зорка Петрић, Јелица Станић, Харис Салихбеговић и Драгана Маринковић.

Просечна старост  новоизабраних судија је око 48 година, а у судницама су у просеку 20 година, док истовремено троје судија има судски стаж од по пет година. Уз ове податке рецимо да у три бивша општинска суда на подручју ова три суседна града без посла је остало 16 радника и није реизабрано пет судија.

Основни суд  у Пријепољу ових дана добио је део нове рачунарске опреме а остатак се очекује ускоро и после обуке судија и запослених у администрацији све што се буде радило постојаће информатичка документација о томе.

Према распореду  у овој новоформираној судској институцији сва суђења из области кривичне материје обављаће се у Пријепољу, док ће се у парничном и ванпарничном поступку суђења поред Основног суда у Пријепољу обављати и у судијским јединицама у Прибоју и Новој Вароши. У овим истуреним судијским јединицама моћиће такође да се подносе тужбе и оверавају документа.

На крају рецимо и то да је по речима председника  Основног суда Пантовића мали број судија у Основном суду у Приејпољу  у односу на број предмета који се очекује  и заостале нерешене предмете. Због тога ће се, како најављује Пантовић, тражити од Високоиг савета судства повећање броја судија за овај суд како би он био ефикасан и ажуран.

И.А.