Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

January 2010
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ЦРКВА ХРАНИ НАРОД

КОНФЕРЕНЦИЈА  ЗА НОВИНАРЕ ЕПИСКОПА МИЛЕШЕВСКОГ ВЛАДИКЕ  ФИЛАРЕТА

Не  можемо мирно гледати нагли пораст броја сиромашних и гладних. Апел да се Савиндан прославља са скромнијим трпезама а да се средства усмере за помоћ сиромашним

Због  великог  броја грађана који живе на ивици беде, Милешевска епархија је упутила молбу да се обележавање Савиндана сведе у скромније оквире а да кумови прослава у школама, црквама и манастирима помогну, кроз набавку основних животних намирница, онима који су у тешкој  немаштини, рекао је на конференцији за новинаре, владика милешевски Филарет. Владика је новинаре примио поводом избора новог патријарха Српске православне цркве и обележавања Савиндана.

Уз захвалност Богу и светом духу  патријарха Павла, нови поглавар Српске православне цркве Иринеј је изабран у достојанственој атмосфери што је том светом чину дало прави значај који има, рекао је владика Филарет.

Највећи део конференције за представнике медија владика Филарет је посветио тешкој економској ситуацији и све већем броју самоубистава као последње мере очајника који су на ивици глади.

– Манастир  Милешева ће на Дан Светог Саве поделити тону и по брашна најсиромашнијим грађанима на овом подручју, а сличне акције спроводићемо и на територији целе епархије, рекао је владика Филарет. Морамо народу помоћи на овакав начин јер је велики број људи који тешко живе а, на жалост, све је већи број људи који у безизлазу и немоћи, дижу руку на себе. Самоубиство је противно вери и учењу нађе  Цркве, али осим што то говоримо нашим верницима, морамо им помоћи тако да осете да нису запостављени и препуштени сами себи.

Владика Филарет је најавио скорашњи почетак реконструкције објекта некадашње Задруге “Пољопромет” у Прибојској Бањи, која је враћена Цркви. Већ у току године ту ће бити створени услови за смештај, исхрану и негу 60 старих и изнемоглих људи. Како би се организација те делатности подигла на највиши ниво, ускоро ће бити регистровано предузеће за туристичко-угоститељску делатност које ће се бавити тим и сличним пословима на подручју целе епархије. Јер, не треба заборавити, да ће у Прибојској Бањи ускоро почети градња хотела са четири звездице који ће обезбедити висок конфор

– Тај  дом за старе отварамо са циљем да се збрину немоћни и угрожени, а сличне објекте отворићемо и на другим местима у Милешевској епархији. У оквиру конака манастира Свете Тројице у Пљевљима могуће је, додатним улагањима, обезбедити смештај, исхрану и негу за око 200 људи. Црква се увек окреће народу, и у овој беди и сиромаштву то нам је врло важан задатак, рекао је владика Филарет.

Владика Филарет је такође за пролеће најавио и изградњу мини хидроцентрале у оквиру манастира Милешева. Хидроцентрала ће се градити у непосредној близини манастира а средства која буду остварена продајом вишка струје наменски ће се користити за помоћ сиромашним, старим и изнемоглим лицима.

– Пројекат  за мини хидроцентралу је урађен и стручњаци из ове области су израчунали да је враћање уложених пара могуће већ после две године експлоатације а да ће се, после тога, годишње остваривати око пола милиона еура прихода. Та средства биће значајна у спровођењу програма помоћи сиромашним и социјално угроженим људима на овом подручју, рекао је владика Филарет.

Владика Филарет је најавио и наставак радова на довршетку великог конака у манастиру Милешева а ускоро почиње и изградња новог угоститељског објекта на месту некадашње продавнице и кафане.

– У поступку враћања Цркви одузете имовине, манастиру Милешева је враћено двадесетак хектара шуме, а манастиру Свете Тројице код Пљеваља око 800 хектара. Наравно да има још наших захтева који су у поступку. Нисмо задовољни брзином и ефикасношћу надлежних органа, али смо, свакако, задовољни што је тај процес коначно почео да се одвија, рекао је владика Филарет.

М.М.М.