Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Prosperitet lokalnih sredina, Krusevac

Nakon što je prošla obuku za mlade preduzetnike, poslovna ideja Ane Pecić je osnivanja studija za dizajn .Trsteničanka je dobila šansu da se predstavi na dve sajamske manifestacije, na kojima je postigla značajne rezultate . Dizajn u Srbiji nije dovoljno zastupljen jer mnogi smatraju da sve mogu sami da urade, objašnjava naša sagovornica

Mi proizvodimo ideje

Sticajem okolnosti, Trsteničanka Ana Pecić, diplomirani grafički dizajner, mesec dana nakon što je završila Fakultet za dizajn sanala je za obuku za mlade preduzetnike, koju su partnerski sprovodili norveška organizacija BIP (Business innovatio programs), Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, odnosno kruševački Regionalni centar za razvoj MSP i Ministarstvo omladine i sporta.

Danas, nekoliko meseci kasnije, pokazalo se da je to bilo presudno da odluči da pokrene sopstveni posao. Drugim rečima, da svoj stvaralački potencijal konačno kanališe u pravcu preduzetničke karijere. U čemu, zapravo, i jeste poenta onih koji su dizajn izabrali za svoje dugoročno profesionalno opredeljenje.

Kreiranje identiteta

– Dizajnom se bavim od početka srednje škole, odnosno devet godina. Napre sam završila srednju školu za dizajn, pa Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, pa Fakultet za dizajn, a diplomirala sam na smeru dizajn ambalaže i to je moja omiljena oblast. Pomenuta obuka je bila mogućnost da testiram poslovnu ideju, koju sam imala godinama, o osnivanju studija za dizajn, da li je tržišno održiva – ispričala je Ana Pecić .

Kao veoma bitno tokom pomenute obuke ona je navela podršku i samopouzdanje koje su njoj i ostalim polaznicima ulili treneri.

Usledio je završetak obuke, predstavljanje biznis plana te izbor za odlazak na Prvi regionalni sajam preduzetništva, koji je u međuvremenu održan u Nišu.

– Sajam u Nišu je za mene i moju koleginicu Bojanu Đukanović, sa kojom zajedno radim, bio odskočna daska. Naš mladi studio za dizajn je dobio nagradu za najbolju prezentaciju na sajmu. Takođe izabrani smo da kao jedna od sedam firmi omladinskog preduzetništva učestvujemo na Međunarodnom sajmu preduzetništva Biznis baza – kazala je ona.

Uspostavljanje kontakata sa brojnim firmama koje su predstavljale svoje proizvode je, prema Aninim rečima, još jedan od efekata učestvovanja na sajmu u regionalnom sajmu preduzetništva u Nišu.

Moglo bi se reći da smo tu sklopile prve dogovore za buduće poslove našeg studija za dizajn. Sve ovo je u stvari plod našeg dugogodišnjeg prethodnog rada u toj oblasti kazala je naša sagovornica.

Ona je, dalje, objasnila da pomenuti studio za dizajn kreira identitet firme od početka, odnosno loga, preko poslovnih papira, memoranduma, vizit karti, kataloga, prospekata, fascikli, preko dizajna ambalaže, reklamnog materijala, brendiranja, te konačne prezentacije u veb obliku.

Šta proizvode umetnici?

Međutim, verovatno i ne treba posebno naglašavati da u praksi i dalje nije sve idealno. Ana podseća da dizajn u Srbiji još uvek nije dovoljno zastupljen, odnosno da mnogi smatraju da sve mogu sami da urade. Reklo bi se – ništa novo u Srbiji…

– Imale smo, na primer, kontakt sa gospođom koja je rekla da ne želi da komunicira sa nama “jer smo umetnice, ne proizvodimo ništa”. Pogrešila je, mi proizvodimo ideje, koje su inovativne, različite od situacije do situacije, uvek u najboljem svetlu i u pravom trenutku prezentovane – istakla je Pecićka.

Plan je, dodala je Ana, da Studio na proleće konkuriše za start up kredit za mlade, kako bi započeti posao bio unapređen.

Od ideje do realizacije. Dizajn je upravo to.

Jelena BOŽOVIĆ