Informativno Preduzece Polimlje Prijepolje

Kalendar

August 2009
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

„Млади као политички лидери у Србији” Горњи Милановац

Не прихватају демагошку политику

Укључивање младих у политику је од суштинске важности јер тако могу да мењају свој живот. У Србији има низ успешних средина где су млади преузели иницијативу и политичку одговорност, па би тим путем могао и Горњи Милановац

Друштвени, а пре свега политички активизам младих, њихово учешће у разрешавању бројних питања која се тичу младог нараштаја као и доношењу одлука на нивоу локалне самоуправе, тренд је који годину-две уназад добија на значају у политичком животу и у Горњем Милановцу. И то не због жеље странака да знатно подмладе партијске кадрове, него из једноставног разлога што се у корпусу младих (од 18 до 30 година), којих је на подручју горњомилановачке општине око осам хиљада, искристалисао став да о свим питањима младих, али и демократизацији друштва, одрживом и сваком другом развоју, евро-интеграцијама, па и људским правима, треба одлучују управо млади.

Мада се у Горњем Милановцу стиче утисак да су, током протекле деценије и по, странке нерадо младима давале шансу да се представе као политичке личности и лидери, нараштаји младих политичара су данас разбили ову заблуду. Управо они лакше и брже препознају питања од виталног значаја у Горњем Милановцу доказујући, између осталог, да не признају и да беже од демагошке политике, која често карактерише политички живот локалних заједница, поготово малих. Такође, иако се горњомилановачка политичка сцена не разликује умногоме од „државне“ или стања у околним срединама, млади у овом шумадијском граду не пристају да имају статус политичких маргиналаца, што довољно говори да средња генерација плитичара мора да рачуна и уважава њихове политичке ставове, иницијативе и захтеве.

Уважен глас младих

Једна од три одборнице Демократске странке, из редова младих, у локалној скупштини Катарина Пејовић, тврди да млади имају пуну подршку странке у чијим је она редовима. И као члана општинског одбора и као припадника одборничке групе, глас младих се прихвата у ДС, каже она. И чини се више него код других странака.

– Глас и став младих приликом доношења одлука у странци итекако се уважава, бар када је горњомилановачки одбор питању. Уствари, пре ће за питања која се тичу младих да питају управо нас младе него старије и политичаре са више искуства. То видимо као један од начина да се унутар странке креирамо као политичке личности и доживљавамо као својеврсни унутарстраначки тренинг. У странци има доста младих којима је потребна мотивација, а подршка врха странке је од велике важности. Наравно, мени лично импонује да сам у групи од три младе одборнице и да сам уважавана, каже Катарина Пејовић. Међутим, на питање да ли млади политичари данас, било унутар странке или на нивоу локалне заједнице, могу да покрену разрешавања горућег питања младих у горњомилановачком атару – велике незапослености – она наводи: „То и јесте највећи проблем. И сама немам стални посао, али неко ипак мора да помогне нама младима, ми сами по овом питању смо немоћни. Свуда је тешко, али млади морају да траже излаз из кризе и искористе шансу за своју сваку, па и друштвену и политичку еманципацију“.

Политиком до бољег живота

Иако спада у ред младих др Владислав Васић (Демократска странка Србије), иза себе има богато десетогодишње политичко искуство. Члан је ОО ДСС, председник омладине, био је први човек одбора ДСС за Моравички округ, једно време је био и помоћник генералног секретара ДСС, а због професионалних обавеза није прихватио функцију члана Главног одбора странке. Дакле, неко ко је итекако упознат са структуром странке, па сходно томе и местом младих у политичком процесу. Зато са данашњег становишта каже:

Суштински је врло важно да се млади што више укључе у политичка збивања у Србији, како на општем друштвеном тако и на страначком нивоу. Што се ДСС тиче, млади су јако заступљени. Њихово мишљење се уважава и високо котира како у самој странци тако и у општинском одбору ДСС. Још док сам био председник Окружног одбора поред мене је била читава плејада младих укључених у политичке процесе.

За прихватање младих као равноправних у политичком одлучивању по др Васићу заслуге, добрим делом, припадају и руководству ДСС у Горњем Милановцу. Уважавани смо, читавих ових година бављења политиком имао сам одличан однос са челницима одбора, наводи он. Увек су нам излазили у сусрет, поготово када смо ишли на летње школе, семинаре и усвршавања, јер је било разумевања за похађање свих тих курсева који су, између осталог, служили и за усавршавање младих у политици.

Мада наш саговорник сматра да је део младих, можда, више инертан и да политику доживљава као нешто лоше, а што не би требало, већ напротив – ваљало би да је доживљавају као процес кроз који најбоље могу да мењају свој живот. Данас се као проблем младима појављују и неки наметнути проблеми, који јесу велики и у овом тренутку од значаја за друштво, ипак проблематика младих не би смела да се ставља у други план. „Вероватно самим решавањем друштвених процеса и млади ће напредовати и наћи своје место у политици, односно уверен сам решавањем виталних друштвених питања и млади добити адекватно место“.

Треба дати све од себе

Још од 2004. Игор Поповић (Либерално-демократска партија) учесник је бројних семинара који „обрађују“ место младих у политици и друштвено политичким заједницама и зато каже: „не можемо бити нереални и рећи да нема позитивних промена у последњих осам година“. Наравно да транзиција има и болних ствари, али, по његовом суду, нема значајних промена по питању решавања статуса младих. И даље имамо знатан проценат људи који желе да напусте своју земљу, јер се нису уверили да је власт омогућила амбијент да они своје знање и умеће и практично примене.

Уосталом, и Горњи Милановац је пример за тако нешто. Локална власт се хвали да има много стипендиста, али волео бих да змнам колико је тих стипендиста по завршетку школовања дошло у ову средину, добили посао и афирмисали се, пита Поповић.

На питање зашто је политички активизам младих у Горњем Милановцу на нивоу нижем од пожељног и зашто нема смоорганизовања младих кроз невладине организације, Поповић одговара да, по његовом сазнању, у овој средини постоје једна или две, али очигледно да њихови покушаји нису наишли на прави пријем. Можда су се нашли и у незгодном положају или су изгубили веру у то што раде и да то не даје ефекта.

– Основно је дати све од себе, учинити све што можеш да свој и живот окружења помакнеш бар за корак, а ако то не можеш онда кажеш: „ОК, урадио сам све од себе , нисам успео и савест ми је чиста“. Али, да треба одустајати то сигурно не, уверава Поповић али и посебно наглашава: „На локалном нивоу је много теже утицати на доношење одлука које се тичу младих него на вишем или нивоу државе. Много је компликованије бављење политиком на локалу него државним оквирима. Јер, проблеми су другачији на локалу, доста зависи од политичке елите која обично нема ни слуха ни разумевања за потребе младих“.

И Поповић види незапосленост као проблем који младе оптерећује, али који они сами не могу да реше и слаже се са мишљењем већине да се глас младих по овом питању слабо чује.

– Не знамо ни које су потребе на нивоу локала, нити се знају потребни профили и њихов број у овој средини. Имамо општиску управу са јавним предузећима у којима и не знамо колико је запослених. У приватном сектору ситуација је нешто другачија, али и ту је ограничена потреба за неким прифилима, завршава Игор Поповић.

Отклонити важећи клише о младима

Чињеница да се Српска напредна странка за челну личност у Горњем Милановцу определила за младог човека, Дејана Ковачевића, изненађење је само за неупућене. СНС се базира на младим кадровима, на новим људима и идејама, каже за почетак Ковачевић. И није чудо што су у бројним одборима у Србији ангажовани управо млади који се, укључујући у политички процес, припремају за будуће одговорне политичаре.

– СНС није парламетарна странка у Горњем Милановцу, али добро види где су све проблеми младе полулације. Као што је случај са већином градова провинцилјалног типа, тако и из ове средине млади одлазе и буквално трбухом за крухом. Њима се овде не обезебђује ни најмања егзистенцијална потреба, а о неким облицима друштвене надградње и да не причамо. Треба вратити младе кадрове, дати им шансу и применити нове идеје на свим пољима, јер само тако једна локална средина може да просперира, наглашава Ковачевић.

На чињеницу да су на челним и не само челним политичким и јавним функцијама у Горњем Милановцу људи који и нису баш у групи младих или млађих, Ковачевић гледа на свој начин; младима је свакако место у политици, посебно на местима где се доносе одлуке. И то из простог разлога што млади имају неке идеје које можда и не изгледају радикално, али су довољно смеле и довољно храбре да се супротставе увреженом начину размишљања и политичког деловања. А без нових идеја, пре свега младих људи ништа не можемо помаћи.

Што се општине Горњи Милановац тиче све функционише по неком кључу или клишеу. Потребне су нове идеје, људи који су смели и да рескирају. Јер, не може се само калкулисати и ићи „на математику“, нешто мора и да се рескира да би се искористила енергија младих која несумњиво увек носи више позитивног него негативног, тврди Ковачевић и додаје да је млади заслужују већи простор у политичком миљеу локалне заједнице.

Поткрепљујући ову тврдњу Ковачевић каже да је данас без икаквог разлога мало младих чији се ставови у политици уважавају. Другим речима, ретки су градови у којима су млади политички лидери преузели одоворност политичког деловања, а поготово одлучивања у тој средини.

– Управо су такви градови данас успешни и пример у сваком погледу. Низ је таквих средина у Србији где су млади преузели иницијативу, тако да бе видим разлог зашто тако не би било и у Горњем Милановцу, каже Ковачевић уз констатацију да ће се странка на чијем је он челу трудити да придобије младе и школоване, да врати интелигенцију у ову средину, којој треба дати шансу да примени знање и спроведе своје идеје. „Једноставно, желимо да разбијемо клишее који у јавности владају када је место и улога младих уопште, а тиме и младих политичара у питању“.

Владан Вујовић („Таковске новине“, Горњи Милановац)